top of page

Hästmodeller sökes!

Hej!

Vad kul att du är intresserad av att ställa upp med din häst som modell! Den här sidan innehåller en hel del information, och jag vill att du tar dig tid att läsa ALLT som står (fyra sektioner totalt) innan du kontaktar mig så vi inte slösar med varandras tid i onödan. Om du fortfarande har frågor när du läst klart är du självklart välkommen att höra av dig, men jag kommer INTE att svara på frågor där svaret redan går att läsa här. Kontaktformulär för intresseamälan finns längst ner på sidan, för övriga frågor använd detta formulär.

 

OBS!  Projektet pågår mellan 10/7 och 4/8. Du och din häst måste alltså finnas tillgängliga någon gång under denna period.

 

Redan uppbokade datum: Fre 14/7, Fre-sön 21-23/7

1. Typ av bilder och kostnad

7488_HR.jpg

I första hand söker jag hästar för publicering i mina referensböcker för konstnärer, vilket gör att jag är extra intresserad av att fotografera lite ovanligare rörelser, vinklar och närbilder. Beroende på individ kan jag även vara intresserad av att ta klassiska och “vackra” portfoliobilder. Det beror helt på din häst. Däremot tar jag inga uppsuttna bilder eller bilder på dig och din häst ihop. Jag är alltså bara intresserad av din häst.

 

Beräknad fotograferingstid per häst är ca en timme. Skriftligt kontrakt upprättas innan fotograferingen. Om du har flera hästar är det mycket möjligt att jag är intresserad av fotografera flera/samtliga.

Vad du får som tack:

 

UTAN KOSTNAD: 10 stycken färdigredigerade högupplösta digitala bilder för personlig användning, till exempel för egen utskrift och på dina sociala medier/hemsida. Bilderna väljs ut av mig. Leveranstid ca 30 dagar. Antalet är per häst, så om du har två hästar jag vill fotografera får du alltså 20 bilder. 

 

Kommersiell användning är däremot kostnadsbelagd,  t ex om du vill vill trycka en bild på en mugg och sälja. 

Du får INTE dela dessa bilder med sponsorer eller samarbetspartners utan min tillåtelse. Om sponsor/partner vill använda sig av bild(er) måste de betala mig en licensavgift. Du behöver inte betala något.

Själva fotograferingen är kostnadsfri, men om din häst finns längre bort än 20 km bilresa från Bankekind (enkel väg) ser jag helst att du bidrar med halva bränslekostnaden. 

2. Vad söker jag för hästar?

I stort sett alla häst- och ponnyraser förutom arab och rocky mountain horse (jag har tillräckligt med bilder på dessa två raser). Även korsningar går bra! Alla kön (inklusive valacker) och alla åldrar är intressanta. Vissa hästar är mer intressanta än andra och ges därför större prioritet om jag måste sålla, se nedan.

Stort PLUS för:

 

 • Tricktränade hästar 

 • Ovanliga raser samt “drömmiga” hästar med stor utstrålning och/eller mycket man och svans, t ex PRE/PRL, frieser, tinker, shire, highland, fell, camargue, akhal-teke, osv. 

 • Avelsgodkända/premierade/officiellt utställda hästar som fått mycket höga poäng på framför allt rastyp och exteriör. 

 • Avblekbara skimlar i alla stadier (från väldigt mörk till vit). Extra stort plus för hästar med tydlig apelkastning samt flugskimlar. 

 • Hästar med mycket energi, som gillar att röra på sig och som gärna leker och brallar när de är lösa. OBS! Inte farliga hästar, se nedan.

 

Extra intressanta raser (utöver de ovanliga/drömmiga):

 

 • Gotlandsruss

 • Svensk ardenner

 • Svenska varmblod/halvblod/sporthästar

 • Fjordhäst

 • Nordsvensk (brukshäst och travare)

 • Islandshäst

IMG_5210.jpg

3. Hästens temperament och skick

4548.jpg

Jag vill INTE fotografera hästar som är aggressiva, biter/sparkar, eller som har ett oberäkneligt beteende, t ex pga rädsla eller skygghet. I största mån vill jag stå utanför hagen/paddocken men i de fall jag behöver gå in så krävs att du eller din medhjälpare finns med mig hela tiden eftersom jag inte har samma möjlighet att snabbt reagera och springa undan när jag fotograferar. Den som finns med mig MÅSTE ha med sig en långpisk, med andra ord är det inte aktuellt med spörädda hästar.

 Hästen får inte vara klippt och skall vara ren. Skimlar i ljusare nyans måste badas innan och smuts- och urinfläckar skall i högsta möjliga mån minimeras oavsett färg. 

 

Hästen ska vara i god kondition för sin ålder. Den får inte vara halt eller ha en skada som inverkar menligt på rörelsemönstret utan måste kunna röra sig fritt och sunt i alla gångarter. Den får inte ha någon som helst utrustning på sig vid fotograferingen.

4. Vad du behöver ställa upp med (förutom hästen)

1) Du och minst en medhjälpare (som du ansvarar för) ska finnas på plats på överenskommen tid. Hästen ska vara inhämtad från hagen, ryktad och redo att fotograferas när jag anländer. Jag är själv punktlig och är helt ointresserad av att arbeta med tidsoptimister och människor som inte dyker upp för att de "inte orkade", "glömde", eller "något annat kom upp".

 

2) En hage/paddock som inte är större än ett normalt ridhus, men den måste vara såpass stor att hästen bekvämt kan röra sig i alla gångarter.

Helst sand eller liknande underlag och hyfsat plant (dvs inte backigt/kuperat). Gräs får inte vara högt (max ca 10 cm, får ej nå över kronranden på högsta stället på hoven). INTE ridhus, arena med tak eller rundcorral!


Bakgrunden måste vara någorlunda neutral, dvs ingen röra/bråte  såsom andra hästar, bilar, traktorer, silagebalar, gödselstackar, utfodringsstationer osv. Stallvägg är helt ok.

Jag måste kunna ha solen i ryggen när jag fotograferar mot en långsida, så om vi ska ses på morgonen kan jag alltså inte fotografera mot öster/soluppgången. Titta gärna på detta innan du kontaktar mig om du vet att vi bara kan ses vid en viss tid.

3) Sommartid föredrar jag att fotografera mellan 06:30-10:30 samt 17-19:30, men självklart ser vi till att hitta en tid som passar alla inblandade.

4) Du och hästen måste vara bekväma med att hästen sätts i rörelse på ett positivt och lekfullt sätt. Du måste kunna både sätta och hålla igång din häst i några minuter åt gången utan att skrämma den, tänk i stil med löslongering. Jag har inget som helst intresse av att  fotografera hästar som är svåra eller omöjliga att få igång, och det sista jag vill är att ta bilder på en rädd och obekväm häst.

6286_HR.jpg

SÅ! Pust! Då var vi klara med den biten. Om du fortfarande är intresserad, använd då kontaktformuläret nedan. Tack för visat intresse!

Intresseanmälan

bottom of page